Quantcast
Channel: Business Cover
Viewing all articles
Browse latest Browse all 48

Împrumuturile neperformante lovesc şi în piaţa microcreditelor

$
0
0
Numarul de clienti ai Provident

Numărul de clienţi ai Provident

Piaţa de microcredite, adică împrumuturile de mică valoare (1.000-5.000 lei), unde activează instituţiile financiare nebancare, nu a scăzut în perioada de criză, aşa cum s-a întâmplat în sistemul bancar. Dimpotrivă, chiar a crescut. Dar problemele economice care afectează populaţia lovesc şi în portofoliile companiilor de profil.

Provident Financial România a emis, anul trecut, împrumuturi în valoare de 105,8 milioane euro, în creştere cu 10% faţă de 2011. Veniturile companiei au urcat cu 11%, până la 70 milioane euro, iar profitul operaţional brut, conform IFRS, s-a ridicat la 2,71 milioane euro.

Numărul clienţilor a crescut la rândul lui până la 260.000 de la 241.000 în 2011. Destul de mult pentru o companie care oferă consultanţa şi creditele (chiar şi plata ratelor) la domiciliul clientului. Şi vorbim de împrumuturi de 1.550 lei în medie.

„Clienţii au fost şi ei influenţaţi de criza economică. În urmă cu câţiva ani, multe credite ajungeau în vacanţe sau bunuri de care nu aveau neapărată nevoie. Acum, banii ajung în investiţii, în renovări de apartamente, în educaţie. Mai mult, sunt foarte atenţi şi la valoarea împrumutului, adică iau doar cât au nevoie chiar dacă se califică la o sumă mult mai mare”, spune Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial România.

Din păcate, întârzierile la plată şi creditele neperformante se găsesc şi în zona microcreditelor. Modul de calcul este, însă, diferit, mai ales în cazul Provident, unde ratele se plătesc săptămânal, iar creditele nu sunt mai mari de un an. Conform declaraţiilor reprezentanţilor companiei, aproximativ 30% dintre clienţi au cel puţin o întârziere la plată, însă creditele care să fie considerate neperformante ocupă doar 10% din total.

O altă diferenţă faţă de bănci este modul în care sunt abordate restanţele. Compania nu percepe penalităţi pentru restanţe, iar reeşalonările sunt făcute fără costuri suplimentare. De altfel, 81% dintre clienţii de anul trecut şi-au reeşalonat creditele.

Mai mult, compania nu vinde nici împrumuturile considerate pierdute total sau parţial către societăţile de recuperare creanţe. Nivelul de provizionare era de 12,5% în decembrie 2012 pentru creditele din România, iar valoarea medie a creditelor în sold s-a ridicat la 64 milioane euro.

Provident a investit 160 milioane euro din 2006 până în prezent, dintre care 37 milioane euro anul trecut, când s-a reuşit extinderea în patru judeţe noi, ceea ce face ca, în prezent, compania să acopere 85% din populaţie prin 67 de puncte de lucru. Compania lucrează cu peste 750 de angajaţi şi 3.800 de agenţi independenţi. Prin intermediul Provident România, compania se va extinde, anul acesta, în Bulgaria, unde se speră ca primul credit să fie acordat în a doua jumătate a anului .


Viewing all articles
Browse latest Browse all 48

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48